Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana wg meli
Ziemniaki , obieramy , myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy zimną woda , solimy około 1-2 łyżek . Gotujemy tak aby były jeszcze troszkę twarde. Obieramy marchewkę , myjemy i kroimy w plasterki dość cienko i gotujemy na półtwardo .Odcedzamy. Ziemniaki kroimy w plastry około 1 cm . Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju . Soczewicę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie. Szpinak rozmrażamy . Z kiełbasy usuwamy osłonki , kroimy i podsmażamy na oleju . Dodajemy marchewkę , szpinak , cebulę i soczewicę . Mieszamy . W posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układamy : 1/2 ziemniaków , kiełbasę z warzywami soczewicę i na to resztę ziemniaków . Posypujemy koperkiem i papryką. Pieczemy około 30-40 minut w 150 C .