Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, pieczarkami
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie, by trochę zmiękły. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i obsypać tymiankiem, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Posolić. Podsmażyć na piórach z cebuli z dodatkiem plasterków marchewki.
Gdy mięso będzie gotowe, dolać pół szklanki wody, zagotować i zagęścić mąką z wodą. Pieczarki obrać i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju. Obsypać przyprawą do pizzy , posolić.
Zestawić z ognia , gdy woda całkowicie odparuje. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pozostałą cebulę skroić w piórka.
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem. Układać warstwy: cebula, 1/3 ziemniaków, kurczak z marchewką, 1/3 ziemniaków, pieczarki, papryka, 1/3 ziemniaków, obsypać tymiankiem i przyprawą do ziemniaków.
Włożyć na ok. 30 min do piekarnika nagrzanego do 180*C. 2 min przed końcem położyć warstwę żółtego sera i piec do jego roztopienia.
Gdy mięso będzie gotowe, dolać pół szklanki wody, zagotować i zagęścić mąką z wodą. Pieczarki obrać i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju. Obsypać przyprawą do pizzy , posolić.
Zestawić z ognia , gdy woda całkowicie odparuje. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pozostałą cebulę skroić w piórka.
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko olejem. Układać warstwy: cebula, 1/3 ziemniaków, kurczak z marchewką, 1/3 ziemniaków, pieczarki, papryka, 1/3 ziemniaków, obsypać tymiankiem i przyprawą do ziemniaków.
Włożyć na ok. 30 min do piekarnika nagrzanego do 180*C. 2 min przed końcem położyć warstwę żółtego sera i piec do jego roztopienia.