Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z ziemniaków, pory i jajek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Porę do zapiekanki można zastąpić cebulą.

Zapiekanka z ziemniaków, pory i jajek. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków, pory i jajek.

 

  • 1/5 kg ziemniaków
  • 30-40 dag kiełbasy
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag utartego żółtego sera
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków, pory i jajek.
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plasterki i osobno ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojone w krążki pory i pokrojoną kiełbasę, podsmażyć. Na oddzielnej patelni rozgrzać smalec, wsypać ziemniaki i podsmażyć, oprószyć pieprzem. Połowę rumianych ziemniaków wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać połowę ugotowanej marchewki, wyłożyć podsmażoną kiełbasę, pozostałe ziemniaki i marchew. Na wierzch ułożyć pokrojone na połówki jajka, posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec.
Zapiekanka z ziemniaków, pory i jajek.
Podpieczone na smalcu ziemniaki są smaczne nawet bez dodatków
Zapiekanka z ziemniaków, pory i jajek.
Tak podsmażoną kiełbasę z porem można podawać z pieczywem
Zapiekanka z ziemniaków, pory i jajek.
Na wierzchu zapiekanki ułożyć jajka i posypać zółtym serem.
Zapiekanka z ziemniaków, pory i jajek.
Zapiekanka jest smaczna z surówką, maślankę lub z kefirem