Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zapiekanka warzywna z wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i wędliną to kolorowe i sycą danie. Do zapiekanki można wykorzystać różnorodne składniki.

Zapiekanka warzywna z wędliną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka warzywna z wędliną

 

  • 70-80 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dag kiełbasy
  • 15 dag baleronu
  • 20 mieszanki warzywnej
  • przyprawa jarzynka
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka na twardo
  • 1 gotowy sos beszamel

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z wędliną
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić. Oddzielnie w wodzie z dodatkiem przyprawy jarzynka blanszować mieszankę warzyw, odcedzić, osączyć. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Baleron pokroić w kostkę a kiełbasę w pół plasterki. Połowę ziemniaków wsypać do naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem, wyłożyć cebulę, wędlinę, warzywa, pokrojone w plasterki jajka i pozostałe ziemniaki, oprószyć pieprzem. Wierzch zalać przygotowanym według przepisu na opakowaniu sosem beszamel. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 15-20 minut.
Zapiekanka warzywna z wędliną
Warzywa blanszować w wodzie z dodatkiem jarzynki
Zapiekanka warzywna z wędliną
Donaczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki zeszkloną cebulę i wędlinę
Zapiekanka warzywna z wędliną
Następnie dodać pozostałe przygotowane składniki
Zapiekanka warzywna z wędliną
Zalać sosem i włożyć do nagrzanego piekarnika