Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo pożywna i syta zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulką idealnie nadaje się nie tylko na obiad ale też na kolację.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą

 

  • 80 dkg ziemniaków
  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 20 dkg żółtego sera
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 250 ml wody
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
Łopatkę i cebulę zmielić razem i podsmażyć na gorącym tłuszczu. Doprawić do smaku. Obrane ziemniaki pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ziemniaków, na to połowę mięsa i znowu - ziemniaki i mięso.

Do śmietany dodać wodę i przyprawy i wymieszać. Zalać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę.

Przed podaniem polać ketchupem.