Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiowąETAP 1:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości.
Jeszcze gorące obieramy, następnie studzimy i kroimy w plastry.
ETAP 2:
Wątróbkę dokładnie oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą.
ETAP 3:
Ogórka i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej wątróbki i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
ETAP 4:
Jajka mieszamy ze śmietaną i odrobiną soli.
ETAP 5:
Formę do zapiekania smarujemy lekko tłuszczem, na dno wykładamy 3/4 pokrojonych w plastry ziemniaków, następnie wątróbkę z warzywami i na wierzch ziemniaki.
Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.