Sposób przygotowania:
Zapiekanka z klopsikami i ziemniakamiETAP 1:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 2:
Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym oleju.
ETAP 3:
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
ETAP 4:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę ziemniaków, następnie garść sera, klopsiki, połowę mieszanki z groszkiem, znów garść sera, resztę ziemniaków, resztę kukurydzy z groszkiem i resztę sera. Wszystko zapiekamy pod przykryciem przez 25-30 minut w 180*C.