VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Obiad możemy podać w formie ziemniaków, klopsików i dodatku groszku z kukurydzą. Ale możemy to wszystko połączyć w jedną całość i uzyskać smaczną i sytą zapiekankę. Polecam!

Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami

Składniki:

Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami

 

  • Ok. 1 kg ziemniaków
  • Pulpeciki:
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 300 g żółtego sera
  • 260 g mieszanki groszku z kukurydzą
  • Masło do formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami

ETAP 1:

Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami
Wszystkie składniki na klopsiki łączymy ze sobą

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami
Formujemy klopsiki i smażymy je na patelni

Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym oleju.

ETAP 3:

Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.

ETAP 4:

Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami
Kolejno warstwami przekładamy przygotowane składniki

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę ziemniaków, następnie garść sera, klopsiki, połowę mieszanki z groszkiem, znów garść sera, resztę ziemniaków, resztę kukurydzy z groszkiem i resztę sera. Wszystko zapiekamy pod przykryciem przez 25-30 minut w 180*C.