Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką .
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonym wrzątku ok.15-20 minut.
Odcedzić,osączyć i ostudzić.
Wątróbkę wypłukać, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na ok.0,5 godziny.Po tym czasie osączyć, pokroić i usmażyć na maśle i oleju.Oprószyć pieprzem i tymiankiem a po usmażeniu solą.Osączyć z sosu i przestudzić.
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry.Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę.
Cebule posiekać.
Pieczarki poszatkować i przesmażyć ze Smako-mykiem.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
Wysmarować olejem naczynie żaroodporne,posypać bułką tartą.
Ziemniaki kroić w ok.1 cm plastry i układać na spodzie i bokach naczynia tak, aby na siebie zachodziły.Posypać 1/2 cebuli i obficie oprószyć przyprawą do ziemniaków i frytek.Wycisnąć na to warstewkę keczupu (ja użyłam pikantnego Kotlin).Na nim rozłożyć wątróbkę, posypać resztą cebuli, pokrojoną papryką i duszonymi pieczarkami.Cieniutko rozsmarować majonez.
Na majonezie pokroić drugą warstwę ziemniaków (identycznie, jak na spodzie) , oprószyć znów przyprawą do ziemniaków .Na ziemniakach rozłożyć plastry cukinii, tak aby na siebie zachodziły.Wierzch posmarować gęstą śmietaną i posypać obficie żółtym serem.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzejnik górny + dolny) i zapiekać ok.50 minut.
Po wyjęciu posypać np. posiekanym szczypiorkiem.
Przyprawa do ziemniaków nadaje zapiekance świetny posmak.
Odcedzić,osączyć i ostudzić.
Wątróbkę wypłukać, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na ok.0,5 godziny.Po tym czasie osączyć, pokroić i usmażyć na maśle i oleju.Oprószyć pieprzem i tymiankiem a po usmażeniu solą.Osączyć z sosu i przestudzić.
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry.Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę.
Cebule posiekać.
Pieczarki poszatkować i przesmażyć ze Smako-mykiem.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
Wysmarować olejem naczynie żaroodporne,posypać bułką tartą.
Ziemniaki kroić w ok.1 cm plastry i układać na spodzie i bokach naczynia tak, aby na siebie zachodziły.Posypać 1/2 cebuli i obficie oprószyć przyprawą do ziemniaków i frytek.Wycisnąć na to warstewkę keczupu (ja użyłam pikantnego Kotlin).Na nim rozłożyć wątróbkę, posypać resztą cebuli, pokrojoną papryką i duszonymi pieczarkami.Cieniutko rozsmarować majonez.
Na majonezie pokroić drugą warstwę ziemniaków (identycznie, jak na spodzie) , oprószyć znów przyprawą do ziemniaków .Na ziemniakach rozłożyć plastry cukinii, tak aby na siebie zachodziły.Wierzch posmarować gęstą śmietaną i posypać obficie żółtym serem.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzejnik górny + dolny) i zapiekać ok.50 minut.
Po wyjęciu posypać np. posiekanym szczypiorkiem.
Przyprawa do ziemniaków nadaje zapiekance świetny posmak.
msewka
dzastina
Natala1210
iwi69
Jojo
luna
tomala245
Ines