Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka z wątróbką drobiowa

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Mam slabosc do tego dania. Jest pyszne, ale tez bardzo sycace. Zabija gloda, ale mozna ja jesc bez konca.. ten smak na prawde wciága!

Zapiekanka z wątróbką drobiowa

Składniki:

Zapiekanka z wątróbką drobiowa

 

  • kostka masla,
  • 900g wątróbki drobiowej,
  • 3 cebule,
  • 6 sredniej wielkości jaj,
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie (2 x 400g),
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 i 2/3 szklanki maki (dodaje pszenno-żytnią),
  • 2 szklanki wody,
  • 2-3 garści startego, żółtego sera,
  • bulka tarta (ok. 3-4 plaskie lyzki aby posypac ser + porcja na posypanie
  • 3 ząbki czosnku,
  • sol, cukier, pieprz, papryka, oregano, bazylia, można dodac majeranek i natke pietruszki).

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z wątróbką drobiowa
Wątróbkę moczymy w wodzie, kilkakrotnie ja zminiajac. Na koniec odsaczamy, ocieramy recznikiem papierowym i kroimy na mniej wiecej rowne czesci. Na patelnie kładziemy pól kostki masla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia tluszczu, gdy to nastapi, wrzucamy pokrojona w kostke cebule i czosnek, które posypujemy lyzka cukru, mieszamy, zaraz po tym wrzucamy pokrojona wątróbkę i podsmazamy przez ok. 3 min na dosc duzym ogniu, często mieszając. Dodajemy szklanke maki, mieszamy do polaczenia składników i zdejmujemy z ognia. W następstwie wrzucamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sol, pierz, papryke, oregano, bazylie, natke pietruszki, probujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy. Ponownie zagotowujemy mieszajac i zdejmujemy całkowicie z ognia. Masa watróbkowa musi mieć wyrazisty, lekko slony smak. Dwie szklanki wody zagotowujemy w garnuszku i dodajemy pól kostki masla. Gdy maslo się roztopi dodajemy pozostala make, sol (ok. 1,5 lyzeczki), dokladnie mieszamy do gładkiego polaczenia składników. Odstawiamy do ochłodzenia. Po ostudzeniu dodajemy kolejno po 1 jajku, dokladnie mieszając. Przygotowujemy duze naczynie do pieczenia, które smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Na dno wlewamy ciasto (najlepiej przestudzone), na które kładziemy mase watróbkowa. Na wierzch kładziemy rownimiernie warstwe starkowanego, żółtego sera, która posypujemy tarta bulka. Całość pieczemy ok. 40-50 min w 200 stopniach (ja pieke 50min), choc radze kontrolowac, bo każdy piekarnik jest inny. Po upieczeniu trzeba troche odczekac, by danie przestyglo i dac czas ciastu by mocniej zgęstniało. Pomysl na danie pochodzi stad: http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5515. Nie radze dodawac boczku, bo danie jest na prawde bardzo sycące i potrzebuje troche czasu na trawienie ;). Goraco polecam, jest przepyszne, przyrządzałam je dwukrotnie.

Tagi:

sery tarta ser mak