Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1408]

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, prosta i do tego bardzo smaczna. Przepis został zaczerpnięty ze strony zagranicznej.

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

Farsz :

  • wołowina b/k - 530 g
  • cebula - 1 szt
  • woda gotowana - 1/4 szkl
  • tłuszcz
  • przyprawa kebab-gyros

Purée ziemniaczane:

Dodatkowo :

  • ser żółty plastry - 150 g
  • papryka ostra - szczypta
  • oregano suszone
  • żółtko jajka - 1 szt
  • bułka tarta - 2 łyżeczki
  • keczup do polania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Farsz: Wołowinę zmielić w maszynce, razem z cebulą. Następnie na tłuszczu usmażyć mięso, do mięsa dodać wodę i przyprawę kebab- gyros, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Purée ziemniaczane: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę. Mleko podgrzać, gorące dodać do ziemniaków, razem z masłem, energicznie miksować na wysokich obrotach, dodać jajko, szybko zmiksować, aby jajko się nie ścięło.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków. Warstwa mięsa wołowego i znów purée. Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej, posypać bułką tartą, papryką ostrą i roztartym w dłoniach oregano.

Żółtko roztrzepać widelcem, polać zapiekankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Do zrumienienia skórki.

Podawać zaraz po przygotowaniu, polaną keczupem.
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Ziemniaki ugotowane przeciśnięte i ze wszystkimi składnikami zmiksowane
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
wołowina zmielona i przełożona na patelnię z przyprawą do smażenia
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Purée ziemniaczane wyłożone na spód naczynia
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Na puree ułożono plastry sera i wołowinę
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Ostatnia warstwa puree przyprawy i żółtko jaj
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Zapiekanka włożona do piekarnika i upieczona na złoty kolor