Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczano- brokułowa
Ziemniaki po obraniu kroimy w cienkie plasterki.
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki
Żółty ser kroimy na plastry.
Przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy mlekiem i podgrzewamy cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Jak sos zgęstnieje, to zdejmujemy rondelek z ognia.
Połowę ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Układamy brokuły na ziemniakach, zalewamy bulionem, na brokułach układamy resztę ziemniaków. Całość zalewamy sosem beszamelowym i odstawiamy na godzinę.
Układamy plasterki żółtego sera i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki
Żółty ser kroimy na plastry.
Przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy mlekiem i podgrzewamy cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Jak sos zgęstnieje, to zdejmujemy rondelek z ognia.
Połowę ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Układamy brokuły na ziemniakach, zalewamy bulionem, na brokułach układamy resztę ziemniaków. Całość zalewamy sosem beszamelowym i odstawiamy na godzinę.
Układamy plasterki żółtego sera i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut