Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zapiekanka ziemniaczano- brokułowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i sosem beszamelowym, pachnąca gałką muszkatołową

Zapiekanka ziemniaczano- brokułowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczano- brokułowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczano- brokułowa
Ziemniaki po obraniu kroimy w cienkie plasterki.
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki
Żółty ser kroimy na plastry.
Przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy mlekiem i podgrzewamy cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Jak sos zgęstnieje, to zdejmujemy rondelek z ognia.
Połowę ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Układamy brokuły na ziemniakach, zalewamy bulionem, na brokułach układamy resztę ziemniaków. Całość zalewamy sosem beszamelowym i odstawiamy na godzinę.
Układamy plasterki żółtego sera i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut
Zapiekanka ziemniaczano- brokułowa
Ziemniaki po obraniu kroimy na cienkie plasterki
Zapiekanka ziemniaczano- brokułowa
Sos beszamelowym doprawiamy sporą ilością świeżo startej gałki
Zapiekanka ziemniaczano- brokułowa
Bezmięsna zapiekanka powinna pięknie się zarumienić podczas pieczenia