Sposób przygotowania:
Zapiekanki wegetariańskie
1. Dobrze rozgrzej opiekacz. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, a pomidory w kostkę. Oczyść z nasion paprykę i pokrój ją dość drobno. Obierz ze skórki czosnek i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.Rozdrobnij liście bazylii.
2.Przekrój pieczywo wzdłuż na połówki, a każdą połówkę podziel na pół w poprzek. Ułóż kawałki bagietki na tacy opiekacza przekrojoną stroną do góry i opiekaj na złoty kolor.
3.Na każdym kawałku pieczywa rozprowadź równo po łyżce sosu pomidorowego i ułóż mozzarellę tak, by plasterki lekko na siebie zachodziły. Na wierzchu ułóż paprykę, pomidory, czosnek i bazylię.
4.Opiekaj zapiekanki przez kolejne kilka minut, aż ser się stopi i pojawią się na nim bąbelki, ale warzywa będą jeszcze chrupkie.
2.Przekrój pieczywo wzdłuż na połówki, a każdą połówkę podziel na pół w poprzek. Ułóż kawałki bagietki na tacy opiekacza przekrojoną stroną do góry i opiekaj na złoty kolor.
3.Na każdym kawałku pieczywa rozprowadź równo po łyżce sosu pomidorowego i ułóż mozzarellę tak, by plasterki lekko na siebie zachodziły. Na wierzchu ułóż paprykę, pomidory, czosnek i bazylię.
4.Opiekaj zapiekanki przez kolejne kilka minut, aż ser się stopi i pojawią się na nim bąbelki, ale warzywa będą jeszcze chrupkie.
Adziulekk