Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Zapiekanki z pieczarkami i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię takie klasyczne zapiekanki z podduszonymi pieczarkami, na bagietce posmarowanej masłem czosnkowym.

Zapiekanki z pieczarkami i parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanki z pieczarkami i parmezanem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z pieczarkami i parmezanem
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i dodajemy do cebuli. Dusimy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Doprawiamy je pieprzem i solą.

Bagietkę przecinamy na pół i następnie jeszcze kroimy ją wzdłuż, tak, by powstały cztery zapiekanki.

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem. Smarujemy bagietkę.

Kładziemy pieczarki na bagietce, posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu, aż ser się rozpuści, a bułka zarumieni.
Zapiekanki z pieczarkami i parmezanem
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.
Zapiekanki z pieczarkami i parmezanem
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i dodajemy do cebuli. Dusimy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda.
Zapiekanki z pieczarkami i parmezanem
Bagietkę przecinamy na pół i następnie jeszcze kroimy ją wzdłuż.
Zapiekanki z pieczarkami i parmezanem
Kładziemy pieczarki na bagietce, posypujemy startym parmezanem.