Sposób przygotowania:
Zapiekany bloczek z mięsem
Od kapust pekińskiej odrywamy liście rozcinamy na pół zalewamy wodą solimy i gotujemy tak aby lekko zmiękły . Mięso wrzucamy do miski doprawiamy dobrze solą i pieprzem dodajemy białko i bułkę tartą wyrabiamy gładką zwarta masę .Ryż gotujemy , marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach , cebulę siekamy , kilka liści z kapusty pekińskiej także siekamy drobno , warzywa podsmażamy na oliwie i doprawiamy vegetą . Przekładamy do ryżu dodajemy żółtko i mieszamy .W formie keksowej ( ja robię w silikonowej ) układamy liście na spodzie i po bokach , na to kładziemy większą część farszu mięsnego , następnie fasolki czerwone odsączone na fasolki kładziemy farsz ryżowy . i znów resztę farszu mięsnego przykrywamy liśćmi z pekińskiej . Zapiekamy w piekarniku około 30-40 minut w temp. 170 C .Polecam pyszne !!!
Kathlyn
olmanka