Sposób przygotowania:
Zapiekany kalafior,
Kalafior opłukujemy , dzielimy na różyczki i gotujemy w garnku z wodą przez 10 minut, odcedzamy na durszlaku. Przygotowujemy sos beszamelowy: do rondla wkładamy masło, topimy przez 1 minutę, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając rozprowadzamy , następnie do rondla wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, mieszając do powstania gęstego sosu. Do sosu dodajemy sól, pieprz , zioła i wszystko mieszamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kalafior, zalewamy przygotowanym ciepłym sosem i posypujemy serem. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 15 minut. Kalafior podajemy na ciepło.