MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zapiekany kalafior,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kalafior zapiekany , szybki i smaczny pomysł na ciepłą kolację.

Zapiekany kalafior, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekany kalafior,

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany kalafior,
Kalafior opłukujemy , dzielimy na różyczki i gotujemy w garnku z wodą przez 10 minut, odcedzamy na durszlaku. Przygotowujemy sos beszamelowy: do rondla wkładamy masło, topimy przez 1 minutę, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając rozprowadzamy , następnie do rondla wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, mieszając do powstania gęstego sosu. Do sosu dodajemy sól, pieprz , zioła i wszystko mieszamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kalafior, zalewamy przygotowanym ciepłym sosem i posypujemy serem. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 15 minut. Kalafior podajemy na ciepło.
Zapiekany kalafior,
Kalafior dzielimy na rózyczki i gotujemy przez 10 minut.
Zapiekany kalafior,
Do przygotowania sosu potrzebujemy masło, mąkę, mleko i przyprawy.
Zapiekany kalafior,
W naczyniu układamy kalafior, polewamy sosem i posypujemy serem.
Zapiekany kalafior,
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy.