dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zapiekany kalafior z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zapiekanka z ryżem, groszkiem zielonym i różyczkami kalafiora. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Zapiekany kalafior z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekany kalafior z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany kalafior z ryżem
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dzielimy na małe różyczki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dno wysypujemy ryż, na ryż wykładamy odcedzony z zalewy groszek zielony, a następnie układamy różyczki kalafiora. Masło rozpuszczamy w rondlu. Dodajemy mąkę i ciągle mieszając podgrzewamy. Dodajemy bulion i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Sosem polewamy zapiekankę. zapiekamy w średni nagrzanym piekarniku na ok 15 minut. Smacznego!
Zapiekany kalafior z ryżem
Kalafiora gotujemy i dzielimy na mniejsze różyczki.
Zapiekany kalafior z ryżem
Ryż gotuejmy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Zapiekany kalafior z ryżem
W formie ukadamy ryż i warzywa i polewamy sosem.

Tagi:

ryż kalafior