dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zapiekany omlet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis podpatrzony w Internecie, zmodyfikowany dla składników, które były w mojej lodówce. Polecam.

Zapiekany omlet

Składniki:

Zapiekany omlet

 

  • 8 jajek
  • 10 dag sera żółtego gouda
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 dag szynki
  • 4 - 6 kromek chleba tostowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekany omlet

Krok 1:

Zapiekany omlet
Chleb tosotowy wykładamy na dno formy do zapiekania.

Naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy kromki chleba.

Krok 2:

Zapiekany omlet
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z jajkami.

Jajka wbijamy do miski. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce. Szczypior siekamy. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3:

Zapiekany omlet
Masę pieczemy w gorącym piekarniku do ścięcia się jajek.

Masę jajeczną wylewamy na chleb. Wyrównujemy. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 minut.
Smacznego!


Tagi:

dania jajka omlet