justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Mini omlety zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mini omlety to świetna propozycja na pożywne i syte śniadanie. Dodatkowo polane sosem chilli dla miłośników ostrzejszych smaków

Mini omlety zapiekane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini omlety zapiekane

 

  • jajka 6
  • boczek wędzony 20 gram
  • cebula 1/2
  • papryka czerwona 1/2
  • suszona natki pietruszki 2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • mleko 3 łyżki
  • ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

Mini omlety zapiekane
Boczek, cebulę i paprykę pokroić w niewielką kostkę. Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie kilka minut. Dodajemy boczek i smażymy do momentu aż boczek będzie chrupiący. Dodajemy paprykę i chwilkę smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do foremek na muffiny wrzucamy farsz. Roztrzepane jajka mieszamy z mlekiem, pietruszką i przyprawami. Zalewamy farsz. Wierzch posypać startym serem. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Mini omlety zapiekane
Do blaszki z otworami na muffiny wylać masę jajeczną i zapiec