lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Zapiekany schab w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne o oryginalnym smaku :)

Zapiekany schab w ziołach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekany schab w ziołach

 

  • schab - 1.5 kilogramów
  • majeranek - 1 łyżka
  • Sos myśliwski Knorr
  • tymianek - 1 łyżka
  • musztarda sarepska - 2 łyżki
  • rozmaryn - 1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • oregano - 1 łyżka
  • czerwone wino - 200 mililitrów
  • pieprz
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • ziarno jałowca - 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany schab w ziołach
Schab oczyściłam z żył, natarłam j Przyprawą do mięs Knorr i odstawilam  na około 60 minut do lodówki. Jałowiec i czosnek dokładnie rozetarłam. Jałowiec połączyłam z musztardą oraz ziołami, dodałam pieprz i roztarty czosnek. Tak przygotowaną bejcą posmarowałam mięso. Piekłam w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około godzinę polewając od czasu do czasu czerwonym winem. Po upieczeniu zlałam powstały sok do mniejszego garnuszka. Rozprowadźiłam  w nim Sos Myśliwski Knorr i wszystko razem zagotowałamj. Mięso podałam z kaszą gryczaną, obficie polałam sosem. Naprawde polecam potrawa smaczna i wyjatkowa
Zapiekany schab w ziołach
wkłądamy schab do żaroodpornego naczynia i zapiekamy
Zapiekany schab w ziołach
potrzeba nam 1