Sposób przygotowania:
,,Zapominalska ,, Sałatka Babci Basi
Ugotować warzywa ( ziemniaki w mundurkach , seler , pietruszkę i marchew obrane w małej ilości lekko osolonej wody * ) do miękkości (ok. 20 minut) .Ziemniaki odcedzić- ostudzić i obrać. Warzywa wyjąć z wywaru łyżka cedzakową. Ugotować jajka na twardo ( 6 minut) .Ostudzić w zimnej wodzie. Obrać ze skorupek. Ogórki kiszone odsączyć. Pokroić bardzo drobno wszystkie składniki .Wrzucić pokrojone warzywa , ziemniaki i jajka do miski. Polać olejem i wymieszać . Włożyć majonez i musztardę. Przyprawić solą , cukrem i mielonym pieprzem - wymieszać . Zostawić w lodówce na kilka godzin by sałatka przeszła smakiem .* wywar w warzyw użyłam do barszczu wigilijnego i galaretki z kurczaka ( gotowałam je razem z porem i cebulą które potem odrzuciłam )
msewka
-Natka-
Rzuca mi się w oczy piękna, złota łyżka, a że ja sroka jestem ... :)
Babciagramolka
Łyżeczka fakt piękna - wygrzebałam kilka takich bez kompletowych w Anglii na targu staroci - odkleić sie od nich nie mogłam - przydają się .