sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

SUPERPRZEPIS

Zawijana strucla orzechowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mój ostatni wypiek drożdżowy zrobiłam na maślance. Miałam tyle obaw, a zupełnie niepotrzebnie. Strucla wyszła taka jak lubię, w środku wilgotna, ale nie ciężka, na zewnątrz chrupka, idealna nawet na drugi dzień.

Zawijana strucla orzechowa

Składniki:

Zawijana strucla orzechowa

skladniki na ciasto

  • Składniki na struclę pieczoną w tortownicy 28 cm:
  • Ciasto drożdżowe
  • 450g mąki pszennej (u mnie 250g tortowej i 200g manitoba)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki ( pokojowa temp.)
  • 25g świeżych drożdży
  • 80g masła
  • 60g cukru

na nadzienie

  • Nadzienie:
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 170g zmielonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki śmietany( lub ok. 5 łyżek mleka)
  • 70 g cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżkę rumu
  • 4 pełne łyżki dżemu morelowego

na lukier

  • Lukier cytrynowy:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Sok z cytryny( przefiltrowany przez sitko)

Sposób przygotowania:

Zawijana strucla orzechowa

wzrabianie ciasta

Zawijana strucla orzechowa
roywalkowane ciasto lekko smarujemy roztopionym maslem

Z drożdży, pól szklanki lekko cieplej maślanki, szczypty cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Podrośnięty zaczyn dodajemy do naczynia z przesianą mąka. Następnie dodajemy pozostałe składniki: cukier, jajka i lekko roztopione masło wmieszane z maślanką. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Może się troszkę kleić. Wyrabiamy tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherze powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce, aż podwoi swoja objętość, ok.1 ½ h.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysokość 3 mm i nadajemy mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x49cm. Smarujemy roztopionym masłem.

ETAP 2:

Zawijana strucla orzechowa
wszystkie skladniki na nadzienie razem mieszamy

Ze zmielonych orzechów, śmietany, cukru, rumu, cynamonu i dżemu morelowego robimy masę i smarujemy nią ciasto.

ETAP 3:

Zawijana strucla orzechowa
Rulon z ciasta zwijamy wzdluz dluzszego boku

Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kładziemy na papierze do pieczenia, nie będziemy później mieć problemu z przeniesieniem ciasta do formy.

ETAP 4:

Zawijana strucla orzechowa
strucle zwijamz dosc scisle, aby wieniec wyszedl ladniejszy

Zrolowane ciasto ostrym nożem kroimy na pól, następnie obie połówki owijamy wokół siebie. Oba końce łączmy i dobrze sklejamy. Struclę przenosimy do formy. Odstawiamy na 30 min do napuszenia.

ETAP 5:

Pieczemy w 180° C przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzeniu lukrujemy cytrynowym lukrem.
Lukier cytrynowy:
3/4 szklanki cukru pudru
Sok z cytryny( przefiltrowany przez sitko)
Do lukru dodajemy powoli po pól łyżeczki soku cytrynowego, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.