Sposób przygotowania:
Strucla makowo-orzechowa
Świeże drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodajemy połowę mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja wstawiam do ciepłego piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem). 4 łyżki margaryny rozpuszczamy. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Gdy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość, dodajemy utarte żółtka, jedno białko, resztę mąki, opakowanie cukru waniliowego, rozpuszczoną margarynę i dokładnie wyrabiamy drożdżowe ciasto za pomocą robota. Wstawiamy je ponownie do ciepłego piekarnika. Oprószamy stolnicę mąką i wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Smarujemy je pozostałym białkiem, rozkładamy na nim masę z maku wymieszanego z mielonymi orzechami laskowymi. Zostawiamy 2 cm brzeg. Robimy zakładki z każdej strony i zwijamy ciasto w rulon, przekładamy ciasto ostrożnie do posypanej mąką podłużnej blaszki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 stopni. Wystudzone ciasto smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny, dekorujemy słupkami migdałów, cukrowymi gwiazdkami i morelami suszonymi pokrojonymi w małą kostkę.
marietta