Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki na poranne śniadanie.

Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem

 

  • Składniki:

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do smarowania bułek
  • wiórka kokosowe do ich posypania

 

  • Lukier:
  • Cukier puder
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem
Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże oraz1 łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut by drożdże podrosły Do miski przesiewamy mąkę ,wsypujemy resztę cukru . Margarynę roztapiamy i studzimy. Wlewamy podrośnięty rozczyn, wyrabiamy ręką. Następnie wlewamy margarynę i wyrabiamy około 15 minut. Odstawiamy na 40 minut. Na stolnicy kształtujemy wałki długości 50 cm i grubości około 2 cm. Zwijamy 3 razy do środka ,raz na zewnątrz. Kładziemy na blaszkę . Gdzieniegdzie układamy masę makową.. Smarujemy rozmąconym jajkiem ,a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczmy 25 minut e temp 200 stopni.
Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy i kształtujemy wałeczki
Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem
Zwijamy 3 razy w jedna stronę pomagając sobie palcem
Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem
Z powrotem zawijamy jeden raz dociskając do reszty wałeczka
Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem
Ukształtowane bułki układamy na blaszce posmarowanej margaryną