Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami
Na początek przygotuj zaczyn. W tym celu wlej do wysokiego kubka trochę mleka, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz ok. 1 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj ( powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) w razie potrzeby dosyp mąki i odstaw na ok 10-15 min. Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj mleko, cukier, masło, sól i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite, gładkie ciasto (tak aby odchodziło od ręki) Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie możesz przygotować kruszonkę: do miseczki wsp mąkę, dodaj cukier oraz pokrojone masło. Całość dokładnie wymieszaj palcami (ma być sypkie!) Gotowe ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na 18 części.
Z każdej uformuj rękami okrągły placuszek, pozostawiając na środku wgłębienie. Następnie wypełnij je pokrojonymi truskawkami (wcześniej spód można posypać bułką tartą, aby wchłonęła sok) i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temp. 180-190 C przez ok 15-20 min. Przed końcem posyp obicie kruszonką i zapiecz, aby nabrała złocistego koloru.
W tym czasie możesz przygotować kruszonkę: do miseczki wsp mąkę, dodaj cukier oraz pokrojone masło. Całość dokładnie wymieszaj palcami (ma być sypkie!) Gotowe ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na 18 części.
Z każdej uformuj rękami okrągły placuszek, pozostawiając na środku wgłębienie. Następnie wypełnij je pokrojonymi truskawkami (wcześniej spód można posypać bułką tartą, aby wchłonęła sok) i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temp. 180-190 C przez ok 15-20 min. Przed końcem posyp obicie kruszonką i zapiecz, aby nabrała złocistego koloru.