jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree to moje ulubione. Dzięki dyni zyskuje ono piękny kolor, którego nie da się podrobić” oraz wilgotność.

Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym

SKŁADNIKI

DODATKOWO:

LUKIER:

  • 1,5 - 2 łyżki mleka,
  • Około 4-5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym

ETAP 1

Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzecha
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

CIASTO: Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy przygotowywać ciasto i podgrzewamy je. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz rozkruszone drożdże.

Całość mieszamy, by dodane składniki dokładnie połączyły się z mlekiem. Drożdże i cukier powinny się rozpuścić. Gotowy rozczyn pozostawiamy na około 10- 15 minut do wyrośnięcia.

Między czasie rozpuszczamy tłuszcz i pozostawiamy do przestygnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, dynię, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości naszego purée. W połowie wyrabiania wlewamy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.

Po tym czasie powinno dobrze odchodzić od dłoni i garnka. Tak przygotowane pozostawiamy w cieple na około 60 minut do wyrośnięcia.

ETAP 2

Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzecha
Na powidło wykładamy warstwę orzechów

Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy powidłem śliwkowym.

Powidło posypujemy pokrojonymi orzechami.

ETAP 3

Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzecha
Cisto przecinamy wzdłóż, pozostawiając jeden nie nacięty koniec

Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm.

Rozwałkowane ciasto smarujemy powidłem śliwkowym. Powidło posypujemy pokrojonymi orzechami. Brzegi ciasta delikatne zawijamy do środka, po czym całość zwijamy, formując roladę.

Uformowaną roladę przecinamy wzdłuż , nie nacinając jednak jednego z końców.

ETAP 4

Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzecha
Uformowany zawijaniec pozostawiamy do podrośnięcia

Otrzymane połówki zaplatamy ze sobą, formując nasze ciasto. Uformowane przekładamy na dużą blaszkę. Gotowe smarujemy jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C.

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i delikatnie lukrujemy.

Całość dodatkowo posypujemy siekanymi orzechami i pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 5

Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzecha
Ciepły deser polewamy lukrem

LUKIER: Mleko łączymy z cukrem pudrem. Powinien powstać gęsty, ale lejący lukier. Gotowym smarujemy ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.


Tagi:

ciasto dynia