Sposób przygotowania:
Zawijaniec drozdżowy z makiem
Mak zmielić 3 razy. Białka ubić. Margarynę rozpuścic. Mak połaczyc z cukrem, piana z białek, bakaliami, mlekiem i margaryną.
Drozdże rozkruszyc w misce dodać łyzkę cukru, mleko i łyżke maki, wymieszac do konsystencji gęstej smietany i zostawić w ciepłym miejscu az podwoi objętość. Dodac resztę składników i wymieszać.
Rozwalkować. Nałozyc mase makowa i zwinąć. Ulozyc na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zostawic do wyrośnięcia.Piec 45 minut w temp. 180- ST. Wylaczyc piekarnik, wyjac strucle i wierzch posmarować bialkiem i włożyć powrotem na kilka chwil do piekarnika by wyschły.
Drozdże rozkruszyc w misce dodać łyzkę cukru, mleko i łyżke maki, wymieszac do konsystencji gęstej smietany i zostawić w ciepłym miejscu az podwoi objętość. Dodac resztę składników i wymieszać.
Rozwalkować. Nałozyc mase makowa i zwinąć. Ulozyc na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zostawic do wyrośnięcia.Piec 45 minut w temp. 180- ST. Wylaczyc piekarnik, wyjac strucle i wierzch posmarować bialkiem i włożyć powrotem na kilka chwil do piekarnika by wyschły.