Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Zawijaniec drozdżowy z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjna wersja drożdżowego makowca

Zawijaniec drozdżowy z makiem

Składniki:

Zawijaniec drozdżowy z makiem

 

  • Ciasto:
  • 5 dkg drożdzy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • Mak:
  • 0,5 kg maku
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki bakalii
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec drozdżowy z makiem
Mak zmielić 3 razy. Białka ubić. Margarynę rozpuścic. Mak połaczyc z cukrem, piana z białek, bakaliami, mlekiem i margaryną.
Drozdże rozkruszyc w misce dodać łyzkę cukru, mleko i łyżke maki, wymieszac do konsystencji gęstej smietany i zostawić w ciepłym miejscu az podwoi objętość. Dodac resztę składników i wymieszać.
Rozwalkować. Nałozyc mase makowa i zwinąć. Ulozyc na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zostawic do wyrośnięcia.Piec 45 minut w temp. 180- ST. Wylaczyc piekarnik, wyjac strucle i wierzch posmarować bialkiem i włożyć powrotem na kilka chwil do piekarnika by wyschły.