Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Zawijaniec drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój ulubiony zawijaniec..

Zawijaniec drożdżowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijaniec drożdżowy

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec drożdżowy
Mleko lekko podgrzać. Rozkruszyć drożdże i wymieszać. Wsypać sól i cukier. Wymieszać i pozostawić rozczyn na ok.15 minut. Mąkę wsypać na stolnicę, posiekać z margaryną. Wlać rozczyn, wbić jajko. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Farsz. Pieczarki umyć i pokroić w kosteczkę. Marchewkę,obrać, opłukać i starkować. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić drobniutko. Cebule obrać,opłukać i drobno posiekać. Zasmażyć cebulę, przełożyć do talerzyka, następnie pieczarki, dodać marchewkę. Wymieszać z cebulą, marchewką, posiekaną natką pietruszki i jajkami.Wbić surowe jajko,przyprawić do smaku i wsypać bułkę tartą. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na płat. Wyłożyć farsz po całości i zwinąć w rulon. Blachę natłuścić i obsypać bulką tartą. Włożyć zawijaniec i posmarować olejem. Pozostawić na ok.10 minut do podrośnięcia. Piec ok.30-35 minut w 180 stopniach.
Zawijaniec drożdżowy
Sporzadzić ciasto a nastepnie zasmazyc farsz
Zawijaniec drożdżowy
Gdy farsz lekko ostygnie posmarowac na płacie ciasta
Zawijaniec drożdżowy
Ciasto należy zwinąc w rulon i włozyc do blachy
Zawijaniec drożdżowy
Zawijaniec nalezy posmarowac olejem i upiec

Tagi:

jajko tarta jajka