Sposób przygotowania:
Zawijaniec drożdżowy z orzechami
1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i jedną łyżkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 2. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło. Gdy będzie płynne - odstawiamy do przestudzenia. 3. Do miski wsypujemy mąkę, łyżkę cukru i sól. Rozbijamy jajko i wlewamy do misy, dodajemy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po chwili dodajemy masła i ugniatamy około 10 minut, aż będzie wystarczająco elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 4. W tym czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe. Siekamy drobno orzechy włoskie i wrzucamy do miseczki. Dorzucamy zmielone orzechy. Dodajemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Całość zalewamy rumem i ugniatamy palcami. 5. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i wałkujemy na prostokąt. Rozprowadzamy na nim nadzienie orzechowe i zwijamy w rulon. Następnie przekrawamy na długości na pół i zakręcamy w 'warkocz'. 6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, układamy na nim ciasto. Pieczemy około 40 minut, aż się zarumieni. Gdy przestygnie, posypujemy cukrem pudrem.