Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, sól, miękkie masło, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny, do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2 łyżki wody i rozgotować. Do ciepłych dodać cynamon, konfiturę, posiekane orzechy, bułkę tartą i cukier, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, (pozostawiając odrobinę na zrobienie kraty na jabłkach), odłożyć na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Na ciasto wyłożyć usmażone jabłka, ozdobić pozostałym ciastem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.