Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z jabłkami i konfiturą z róży jest pyszne.

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, sól, miękkie masło, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny, do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2 łyżki wody i rozgotować. Do ciepłych dodać cynamon, konfiturę, posiekane orzechy, bułkę tartą i cukier, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, (pozostawiając odrobinę na zrobienie kraty na jabłkach), odłożyć na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Na ciasto wyłożyć usmażone jabłka, ozdobić pozostałym ciastem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.