Sposób przygotowania:
Wieniec drożdżowy z orzechami
Z 2 łyżeczek mąki, drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru rozmieszać rozczyn, odstawić, aby zaczął pracować. W misce wymieszać rozpuszczone masło, jogurt, sok z cytryny, rozczyn, cukier, cukier wanilinowy, jajko. Wyrabiać na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zostawić w misce i przykryć ściereczką, zostawić aby podwoiło objętość. NADZIENIE: Orzechy zmielić gruba przy pomocy blender, aby pozostały większe kawałki. Wymieszać z cukrem i śmietanką. Ciasto po wyrośnięciu wyrobić raz jeszcze, rozwałkować na gr. ok. 5 mm. Na cieście rozłożyć masę orzechową, posypać rodzynkami. Tortownicę o śr. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, na środku ułożyć kokilkę lub miseczkę (można użyć formy z kominem). Ciasto zwinąć w rulon, następnie pokroić na plastry o grubość kilku cm, każdą część ułożyć w formie nadzieniem do góry. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Kruszonka: składniki zagniatać rozcierając je w palcach, następnie posypać wierzch ciasta. Piec ok. 30 min. w temp. 190 st. C.
Ela Dz