Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z orzechową kurszonką
Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, żeby "ruszyły". Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i jedno żółtko (jedno białko zostawiamy), dodajemy sól i wlewamy drożdże i dolewamy ekstrakt waniliowy. Mieszamy za pomocą miksera (grube końcówki), a jak składniki już się połączą dolewamy roztopione, ostudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica miała średnicę ok 23 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy drobno siekamy. Miękkie masło mieszamy z cukrem i mąką, na koniec dodajemy orzechy. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i pokrywamy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 minut.