Sposób przygotowania:
Zawijaski szynkowe
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.Wsypać mleko, wymieszać starannie.dodawać mąkę, ale po trochu żeby nie zrobiły się grudki.Do drugiego naczynia wbij jajko i dodaj roztopione masło, sól i połącz to z mieszanką mączną.Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Potem znowu zagnieć ciasto i rozwałkuj pokrój na paski i na prostokąty. Jeśli plastry szynki są duże to podziel je na kilka mniejszych i ułóż na prostokątach. Następnie zwiń rulony i ułóż na blasze. Ja kładę na blachę papier do pieczenia żeby uniknąć przypalenia. Odstaw znów do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do ok.220*C. Roztrzep jajko, dodaj dwie łyżki wody i posmaruj pędzelkiem zawijaski. Piecz ok. 25 min. Zamiast szynki można dać podsmażony boczek. Zależy kto co lubi.
2halina
Natala1210
ptychu
Z pewnością, mój też je uwielbia.