ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Zawijaski szynkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Te zawijaski pomagają mi robić dzieciaki.

Zawijaski szynkowe

Składniki:

Zawijaski szynkowe

 

Sposób przygotowania:

Zawijaski szynkowe
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.Wsypać mleko, wymieszać starannie.dodawać mąkę, ale po trochu żeby nie zrobiły się grudki.Do drugiego naczynia wbij jajko i dodaj roztopione masło, sól i połącz to z mieszanką mączną.Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Potem znowu zagnieć ciasto i rozwałkuj pokrój na paski i na prostokąty. Jeśli plastry szynki są duże to podziel je na kilka mniejszych i ułóż na prostokątach. Następnie zwiń rulony i ułóż na blasze. Ja kładę na blachę papier do pieczenia żeby uniknąć przypalenia. Odstaw znów do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do ok.220*C. Roztrzep jajko, dodaj dwie łyżki wody i posmaruj pędzelkiem zawijaski. Piecz ok. 25 min. Zamiast szynki można dać podsmażony boczek. Zależy kto co lubi.