Sposób przygotowania:
Zawsze udające się paszteciki Lali (z mięsem)
Zagnieść ciasto z masła, śmietany, mąki i szczypty soli. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 12 godzin . Zmielić mięso z prażoną cebulką i łyżka wody.. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Rozwałkowywać ciasto ( na omączonym blacie )na okrągłe placki ( wielkości talerza ). Przekroić każdy na 8 części ( jak szprychy w kole ). Nakładać farsz .Zwijać od zewnętrznego brzegu do środka tworząc rogalik (można też wykrawać kółka jak na pierogi ,lub prostokąty ). Zlepić paszteciki . Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować wierzch rozmąconym z łyżka wody żółtkiem. Posypać każdy szczyptą czarnego sezamu. Piec w wygrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut aż zrobią się złote . * Z tej porcji wychodzi 32 paszteciki.
zbysiowa