Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wersja owocowa zawsze udających sie pasztecików wg Lali. Proste ciasto zagniatane dzień wcześniej i jabłka . Moment i mamy słodkości do popołudniowej kawki.

Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami

 

  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1 mała kwaśna śmietana ( 200 ml)
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • 1 żółtko
  • brązowy cukier trzcinowy do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami
Wyrobić ciasto z masła, śmietany, mąki i szczypty soli. Zostawić w lodówce na 12 godzin zawinięte w folię spożywczą . Rozwałkowywać ciasto na owalne placki . Przekroić każdy na 8 trójkątów. Obrać jabłka. Pokroić na plasterki. Nakładać ma każdy trójkąt cząstkę jabłka .Zwijać rogalik . Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować wierzch rozmąconym z łyżka wody żółtkiem i posypać z wierzchu brązowym cukrem.Piec w wygrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut aż zrobią się złote . * Z tej porcji wychodzi 32 małe rogaliki. ** Jabłka powinny być słodkie. Zamiast posypywać rogaliki cukrem lepiej dać ten cukier do środka na jabłko - można też jabłko posypać szczypta cynamonu.
Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami
Zagniecione ciasto powinno leżakować w lodówce przez noc
Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami
Rozwałkować ciasto na okręgi i pociąć na trójkąty- nałożyć kawałki jabłka
Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami
Zwijać rogaliki-ułożyć na papierze do pieczenia
Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami
Posmarowane żółtkiem rogaliki posypać brązowym cukrem- piec 15 minut w 180 stopniach