Sposób przygotowania:
Tajska sałatka z krewetkami
Makaron ryżowy gotujemy wg. przepisu i odlewamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki sosu rybnego i 1 łyżkę cukru. Na to wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilę podsmażamy, dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy minutę. Dodajemy do makaronu. Mango, ogórki i paprykę kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Dodajemy kolendrę i szczypiorek,dokładnie mieszamy. Orzechy lekko rozdrabniamy i podsmażamy na suchej patelni. W innym naczyniu mieszamy sok z limonki, 1 łyżkę sosu rybnego, sos sojowy, olej sezamowy, 2 łyżki brązowego cukru i rozgniecione 2 ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników i polewamy sałatkę. Doprawiamy pieprzem kajeńskim do smaku.