WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tajska sałatka z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekka, ale i sycąca tajska sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami i mango. Bardzo smaczna, łącząca wiele smaków.

Tajska sałatka z krewetkami

Składniki:

Tajska sałatka z krewetkami

 

  • 40 dkg oczyszczonych krewetek
  • 400 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 czerwone papryki
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tajska sałatka z krewetkami
Makaron ryżowy gotujemy wg. przepisu i odlewamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki sosu rybnego i 1 łyżkę cukru. Na to wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilę podsmażamy, dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy minutę. Dodajemy do makaronu. Mango, ogórki i paprykę kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Dodajemy kolendrę i szczypiorek,dokładnie mieszamy. Orzechy lekko rozdrabniamy i podsmażamy na suchej patelni. W innym naczyniu mieszamy sok z limonki, 1 łyżkę sosu rybnego, sos sojowy, olej sezamowy, 2 łyżki brązowego cukru i rozgniecione 2 ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników i polewamy sałatkę. Doprawiamy pieprzem kajeńskim do smaku.