czosnekwpomidorach

czosnekwpomidorach

Szef Kuchni
[Przepisów: 15]

Książka Kucharska: Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!

Zdrowa, letnia sałatka z krewetkami i bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta przepyszna sałatka to idealna propozycja na szybkie danie dla niespodziewanych gości. Jest zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Zapraszam.

Zdrowa, letnia sałatka z krewetkami i bobem

Składniki:

Zdrowa, letnia sałatka z krewetkami i bobem

 

  • 250 g mrożonych krewetek królewskich
  • 500 g bobu
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 sałata lodowa
  • 1 pęczek koperku
  • posiekany pęczek natka pietruszki
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 drobno pokrojona papryczka chili z gniazdami (jeśli wolisz mniej pikantne usuń gniazda)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Zdrowa, letnia sałatka z krewetkami i bobem
Rozmrożone krewetki umyj pod zimną wodą, oczyść, usuń ogonki i osusz ręcznikiem papierowym. Bób ugotuj w osolonej wodzie z koprem. Odcedź i po wystygnięciu obierz. Sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól i pieprz zamieszaj razem dokładnie. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. 3/4 sosu zmieszaj w salaterce z porwaną sałatą lodową. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj drugi ząbek czosnku i papryczkę chili. Po chwili dodaj krewetki. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dolej wino i duś krewetki na dość sporym ogniu, aż alkohol prawie w całości odparuje. Pozostaw na patelni niewielką ilość sosu. Na talerzach połóż porcje sałaty zmieszaną z sosem, krewetki, bób i pomidorki koktajlowe. Całość polej resztą sosu zmieszaną z płynem, który powstał na patelni, Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego:)