celi1

celi1

Szef Kuchni
[Przepisów: 88]

Zdrowe bułeczki.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bułeczki można jeść zamiast zwykłego chleba na śniadanie lub jako przekąskę ze słodkimi dodatkami,nutellą lub dżemem.

Zdrowe bułeczki.

Składniki:

Zdrowe bułeczki.

 

  • mąki żytniej, pół kostki drożdży, 4 łyżki siemia lnianego, 4 łyżki płatków owsianych,4 łyżki

Sposób przygotowania:

Zdrowe bułeczki.
Rozpuszczamy drożdze w połowie dzklanki ciepłej wody, łyżce cukru i łyżce mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do miski z pozostałymi suchymi składnikami i dodajemy reszte wody. Wyrabiamy dokładnie ręką ciasto a na koniec dodajemy olej. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło to dodajemy trochę mąki. Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie formujemy małe kuleczki i obtaczmy z jednej strony w ziarnach słonecznika i układamy na blasze.Potem wkładam je na 15 min do piekarnika na 50 stopni, aby bułeczki dobrze wyrosły. Następnie temperature zwiększam do 200 stopni i piekę 25-30 min.