jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zdrowy chleb Halinki

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis dostałam od przyjaciółki Halinki. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebuje jedynie cierpliwości, bo długo wyrasta.

 Zdrowy chleb Halinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zdrowy chleb Halinki

 

  • 2 łyżki aktywnego zakwasu
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika (ja dałam słonecznik wymieszany z pestkami dyni)
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/4 kg mąki żytniej
  • sól do smaku
  • 3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • otręby do wysypania foremki

 

 

 

 

 

 

  • Halinka zaleca posmarować chleb przed pieczeniem roztrzepanym jajem.Ja tego nie zrobiłam, myślę że chlebek jest wystarczająco łądny :)

 

Sposób przygotowania:

Zdrowy chleb Halinki
Otręby, płatki, ziarna i siemię lniane zalewamy dobrze ciepłą wodą - mieszamy. Dodajemy mąkę tortową i żytnią oraz zakwas -.mieszamy dokładnie. Odkładamy dwie łyżki zakwasu do następnego pieczenia. Do chleba dodajemy łyżeczkę soli lub tylko szczyptę, jeśli jesteśmy na diecie bezsolnej.Jeszcze raz mieszamy. Smaruj dokładnie foremkę np. masłem sklarowanym i oprószamy otrębami lub mąką razową. Wkładamy ciasto chlebowe do foremki i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Najlepiej , gdy przygotujemy ciasto wieczorem, a pieczemy o poranku. Chlebek powinien podwoić swoją objętość. Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 200 st. C. a po kolejnych 10 minutach do 180 st. C. W tej temperaturze pieczemy około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki, odwracamy go i pieczemy jeszcze 10 minut by skórka była równomiernie chrupiąca. Wyjmujemy chleb na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.
 Zdrowy chleb Halinki
Wkładamy ciasto chlebowe do foremki i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
 Zdrowy chleb Halinki
Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 220 st. C.