Sposób przygotowania:
Zdrowy chleb Halinki
Otręby, płatki, ziarna i siemię lniane zalewamy dobrze ciepłą wodą - mieszamy. Dodajemy mąkę tortową i żytnią oraz zakwas -.mieszamy dokładnie. Odkładamy dwie łyżki zakwasu do następnego pieczenia. Do chleba dodajemy łyżeczkę soli lub tylko szczyptę, jeśli jesteśmy na diecie bezsolnej.Jeszcze raz mieszamy. Smaruj dokładnie foremkę np. masłem sklarowanym i oprószamy otrębami lub mąką razową. Wkładamy ciasto chlebowe do foremki i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Najlepiej , gdy przygotujemy ciasto wieczorem, a pieczemy o poranku. Chlebek powinien podwoić swoją objętość. Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 200 st. C. a po kolejnych 10 minutach do 180 st. C. W tej temperaturze pieczemy około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki, odwracamy go i pieczemy jeszcze 10 minut by skórka była równomiernie chrupiąca. Wyjmujemy chleb na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.
edytaha
jaNina
Oj tak! Od pewnego czasu piekę chleb na okrągło. Trudno jest kupić naprawdę dobry chleb.
monikaT83
jaNina
Oj tak, wciąga niesamowicie .... :)
Chleb na zakwasie lubi być kapryśny. Wg tego przepisu piekę od roku z różnymi dodatkami i nie zdarzyło się, by się nie udał :)
edytaha
Wiem coś na ten temat, ja piekę już 4 lata. Wprawdzie tylko w weekendy, ale w tygodniu jakoś nie potrafię znaleźć na to czasu.
jaNina
Ja też chlebuś piekę od bardzo dawna, ale gdy pracowałam też w weekendy.
Ten który wstawiłam do roku. Edytko , ten przepis jest o tyle fajny, że można przed wyjściem do pracy zamieszać składniki i wlać do foremki, a po przyjściu z pracy nagrzać piekarnik i upiec. Do kolacji świeży chlebuś jak znalazł :)
monikaT83
edytaha
Moniko, a czemu nie zostawiłaś sobie trochę zakwasu na dokarmianie?
zewa
jaNina
Dziękuję :) polecam, bo zdrowy i bez wyrabiania :)