Sposób przygotowania:
Zdrowy chlebek dyniowy
Przygotowujemy miąższ z dyni- gotujemy pokrojoną w kostkę obraną dynię ( sam miąższ) na parze lub pieczemy ją w piekarniku. Miąższ powinien być tak miękki, by się rozpadał.Studzimy go. 100 ml letniej wody wlewamy do miseczki, dodajemy cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy resztę wody,mąkę,sól i zioła - mieszamy. Dodajemy miąższ dyni i oliwę - wyrabiamy ciasto ok 5 minut podsypując mąką, jeśli jest zbyt rzadkie i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno być średnio- gęste. Wykładamy ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posypujemy orzechami i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Pieczemy chlebek w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumieni, a patyczek po nakłuciu będzie suchy.