jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zdrowy chlebek dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotny chlebek z ziołami smakuje nawet bez dodatków.

Zdrowy chlebek dyniowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zdrowy chlebek dyniowy

 

  • ok. 500g mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki oliwy extra v.
  • 350 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 szklanka miąższu z dyni
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Zdrowy chlebek dyniowy
Przygotowujemy miąższ z dyni- gotujemy pokrojoną w kostkę obraną dynię ( sam miąższ) na parze lub pieczemy ją w piekarniku. Miąższ powinien być tak miękki, by się rozpadał.Studzimy go. 100 ml letniej wody wlewamy do miseczki, dodajemy cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy resztę wody,mąkę,sól i zioła - mieszamy. Dodajemy miąższ dyni i oliwę - wyrabiamy ciasto ok 5 minut podsypując mąką, jeśli jest zbyt rzadkie i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno być średnio- gęste. Wykładamy ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posypujemy orzechami i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Pieczemy chlebek w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumieni, a patyczek po nakłuciu będzie suchy.
Zdrowy chlebek dyniowy
Do ciasta na końcu dodajemy miąższ z dyni oraz oliwę.
Zdrowy chlebek dyniowy
Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy orzechami.

Tagi:

dynia