mikidziuba

mikidziuba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Zeberka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i niezastąpione ciasto.

Zeberka. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zeberka.

 

  • 5 szt jajek,
  • 250 g cukieru,
  • 480 g mąki pszennej,
  • 1 szkl oranżady gazowanej jasnej lub wody,
  • 1 szkl oleju,
  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 szt cukru waniliowego,
  • 10 kropli olejeku rumowego, arakowego,
  • 3 łyżki kakao

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zeberka.
Jaja, cukier i cukier waniliowy miksujemy na gęstą i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy oranżadę i olej, dalej miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na środek kładziemy 4 łyżki białej masy a następnie 4 łyżki masy ciemnej, aż do końca. Ciasto pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.
Zeberka.
Ważne żeby masę kłaść w miarę równo, wtedy wyjdą ładne pasy.
Zeberka.
Ciasto pieczemy w tortownicy, wtedy bardzo ładnie wyrośnie.