Sposób przygotowania:
Żeberka BuffaloGrill gazowy metoda pośrednia/średnia temperatura
Grill węglowy metoda pośrednia
Czas przyrządzania 20 minut + 4 godziny marynowania
plus czas grillowania 30-35 minut
na 4 porcji
Na marynatę dokładnie wymieszać ocet z oliwą, sosem worcester, sosem chili o dowolnej ostrości i cukrem. Żeberka wieprzowe ułożyć w głębokim talerzu, polać marynatą i je w niej obtoczyć. Przykryć i marynować w lodówce 4 godziny lub przez całą noc, od czasu do czasu je odwracając.
Na sos z grubsza pokruszyć ser pleśniowy i utrzeć w małej miseczce z majonezem, kwaśną śmietaną, czosnkiem i sosem worcester. Jeśli sos będzie za gęsty, dodać trochę mleka. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki.
Żeberka wyjąć z marynaty. Gotować marynatę w małym garnuszku na silnym ogniu minutę i odstawić.
Grillować żeberka 30-35 minut w średniej temperaturze, aż mięso będzie upieczone i delikatne. Podczas grillowania od czasu do czasu posmarować je przegotowaną marynatą. Pozostawić na 5 minut, aby doszły, i pokroić na porcje. Podawać z sosem z sera pleśniowego.
Przepis pochodzi z książki: Matthew Drennan, BARBECUE. PRZYJĘCIA PRZY GRILLU, Świat Książki