Sposób przygotowania:
Żeberka duszone w kapuście
Żeberka kroimy na paski. Oprószamy je solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka na złoto z obu stron. Żeberka wykładamy do miski, w której znajduje się majeranek i dokładnie je obtaczamy. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i drobno ją szatkujemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kapustę i żeberka tak, aby żeberka były zakryte kapustą. Wlewamy też kilka łyżek tłuszczu powstałego ze smażenia żeberek. Dusimy całość bez przykrycia około 2 godzin co jakiś czas mieszając (do miękkości mięsa, żeberka powinny łatwo odchodzić od kości). W międzyczasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy gorące np.z ziemniakami lub pieczywem. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Gdyby woda za szybko wyparowała to dodajemy jej jeszcze. 2) Danie można zagęścić mąką zrumienioną na suchej patelni i zmieszaną z odrobiną wody. 3) Do kapusty można dodać także 2-3 winne jabłka. Należy je dodać pokrojone na ćwiartki około 15-20 minut przed końcem duszenia.