renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Żeberka w marynacie czosnkowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żeberka wieprzowe zamarynowane w marynacie z pikantnego ketchupu i dużej ilości czosnku są po prostu przepyszne.

Żeberka w marynacie czosnkowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka w marynacie czosnkowej

 

  • Żeberka wieprzowe ok. 1 kg
  • pół szklanki pikantnego ketchupu
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie czosnkowej

Etap 1

Żeberka w marynacie czosnkowej
Ze składników z przepisu nalezy przygotować marynatę.

Ze składników podanych w przepisie (oprócz żeberek) przygotować marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą składników)

Etap 2

Żeberka w marynacie czosnkowej
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki i zamarynować.

Żeberka po umyciu i osuszeniu zanurzyć w marynacie i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin.

Etap 3

Żeberka w marynacie czosnkowej
Żeberka po czasie marynowania przełożyć do naczynia.

Po upływie tego czasu przełożyć mięso do naczynia, w którym będzie pieczone.

Etap 4

Żeberka w marynacie czosnkowej
Do naczynia z mięsem należy wlać resztę marynaty.

Należy wlać czałą pozostałą marynatę.

Etap 5

Żeberka w marynacie czosnkowej
Włożyć mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec żeberka do miękkości (około 1 godzinę) pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni żeby mięso troszkę się przypiekło z wierzchu.