Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Upieczone mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne w smaku i z łatwością odchodzi od kości. Całość jest świetnie skomponowana smakowo - z subtelną nutą słodyczy, że naprawdę ciężko zrezygnować z dokładki.

Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie

Składniki:

Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie

 

Marynata:

  • 1 łyżka miodu (płaska)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Dodatkowo:

  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie

Marynata:

Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie
Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.

Składniki marynaty należy dokładnie połączyć.

Marynowanie:

Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie
Najlepiej żeberka marynować przez całą noc.

Żeberka umyć i po osuszeniu przeciąć na mniejsze części, a następnie natrzeć uprzednio przygotowaną marynatą.

Mięso w misce przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie
Cza pieczenia zależy od wielkości kawałków i rodzaju mięsa.

Żeberka i liście laurowe przełożyć do rękawa/worka do pieczenia i związać.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 60 minut w temperaturze 180 stopni.