Sposób przygotowania:
Żeberka duszone w pomidorach
A co, jak szaleć to szaleć - podwójne żeberka. Ale żeby nie było tak bardzo "nie trendy", to duszone w pomidorach :-) Posiekaj czosnek i utrzyj go z solą, dodaj pozostałe składniki marynaty i dobrze wymieszaj. Wmasuj marynatę w mięso pokrojone na porcje i odstaw na minimum godzinę. Dobrze jest od czasu do czasu mięso przewrócić w marynacie. Rozgrzej w dużym rondlu trochę tłuszczu i obsmaż dobrze oczyszczone z marynaty żeberka z każdej strony. Moje były nieco tłustawe, więc pozwoliłem im piec się trochę dłużej, żeby tłuszcz się częściowo wytopił. Podlej żeberka niewielką ilością wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. godziny, aż mięso będzie prawie miękkie. Zdejmij pokrywkę i odparuj sos. Obierz pomidory ze skóry, szalotkę i seler posiekaj drobno. Wrzuć wszystkie warzywa do rondla i duś jeszcze ok. pół godziny pod przykryciem - aż pomidory się rozpadną. Zdejmij znowu pokrywkę i duś do zgęstnienia sosu. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
reanja
Żeberka robię bardzo podobnie- zamiast selera naciowego daję korzeń.