Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Żeberka duszone z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste i miękkie żeberka w sosie.

Żeberka duszone z papryką

Składniki:

Żeberka duszone z papryką

 

  • 1 kg żeberka,
  • 2-3 sztuki papryka czerwona,
  • 2 sztuki cebula,
  • 2 łyżki tłuszcz,
  • 1 łyżka mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 500 ml bulion warzywny,
  • do smaku kucharek

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone z papryką
Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać dowolny tłuszcz( może być olej, może być smalec). Na rozgrzanym tłuszczu smażyć żeberka. W międzyczasie zagotować bulion. Do gotującego się bulionu wkładać usmażone żeberka. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na tłuszczu ze smażenia żeberek. Następnie dodać ją do gotujących się żeberek. Paprykę oczyścić, wykroić z niej gniazda nasienne, pokroić ją w kostkę i dodać do żeberek wraz z Kucharkiem. Pod koniec gotowania sos zaprawić mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem.