iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Żeberka na makaronie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie żeberka najlepiej podawać z buraczkami. Smakują wszystkim, dlatego często takie robię na obiad.

Żeberka na makaronie

Składniki:

Żeberka na makaronie

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1/2 paczki makaronu muszelki,
  • 5 marchewek,
  • 3 cebule,
  • 3 szklanki wywaru warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka papryki ostrej,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

Żeberka na makaronie
Żeberka myjemy i oprószamy solą, pieprzem, papryką ostrą, przesmażamy. Cebule kroimy w piórka, marchewki w słupki. W brytfannie rozgrzewamy bulion, wrzucamy listki, ziele, majeranek, czosnek i żeberka, dusimy 30 minut. Następnie polewamy wodą i dodajemy suchy makaron, na małym ogniu dusimy sprawdzając czy nie jest za sucho, podlewamy wodą, pod koniec doprawiamy solą.