luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Żeberka w kapuście i makaron tagiatelle

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne i pożywne danie na obiad

Żeberka w kapuście i makaron tagiatelle

Składniki:

Żeberka w kapuście i makaron tagiatelle

 

 

  • na żeberka w kapuście;
  • 3 porcje żeberek wieprzowych
  • 1/4 główki kapusty
  • ziele angielskie 3-4 szt
  • kolendra kilka ziarenek
  • przyprawa do bigosu 1 płaska łyżeczka
  • 2 łyżki oleju
  • bulion w kostce
  • natka pietruszki
  • 1 cebula.

Sposób przygotowania:

Żeberka w kapuście i makaron tagiatelle
przygotować makaron; Przesiać mąkę, wbić jajko i po troszku dodawać wodę,
Zagnieść ciasto jak na makaron, Wałkować cienko i kroić na długie paski o szer, 1 cm.
Gotować w osolonym wrzątku, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą.
przygotować żeberka w kapuście; Żeberka przysmażyć na rumiano z obu stron, na patelnię do żeberek wlać 3/4 szkl wody, dodać pokrojoną cebulę i bulion, oraz kolendrę i ziele angielskie, przykryć i dusić na wolnym ogniu.
Kapustę poszatkować i wrzucić na chwilę do wrzątku. Odcedzić i przykryć nią żeberka, posolić posypać przyprawą do bigosu i dusić do miękkości..
Podawać z makaronem Tagiatelle.