Sposób przygotowania:
Żeberka w staropolskiej piwnej marynacie
Zioła mieszamy ze soba w miseczce, dodajemy pokruszone liscie laurowe i porwany na kawałki rozmaryn. Cebule kroimy w ósemki, czosnek (3 zabki) i marchew na talarki. Żeberka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Na dno miski kaldziemy warstwe warzyw i posypujemy czescią mieszanki ziół. na to kładzemy zeberka. Obkładamy reszta warzyw i posypujemy ziołami. Zalewamy wszystko piwem. przykrywamy folia spozywcza i do lódówki na min 12h. Robimy smarowidło. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszmy z 1/2 szkl piwa, olejem i solą. Wyjmujemy zeberka z marynaty, wycieramy, smarujemy naszym smarowidłem i układamy w naczyniu zarodpornym z przykryciem. Wstawiamy do piekarnika do 180st. na ok 2h. W trakcie kilka razy odwracamy i smarujemy "smarowidłem". W ten sam sposob mozna zrobic golonkę. Mąz stwierdzlił ze zeberka smakuja jak golonka i sa lepsze od tych w kapuście.
mięsko
Weronka
elzbieta8960