Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Żeberka pieczone ze śliwką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piekielnie dobre żeberka z suszonymi śliwkami i powidłami, niebanalne połączenie powideł i przypraw sprawi, iż tak przygotowane żeberka zachwycą nas smakiem i staną się wytwornym daniem.

Żeberka pieczone ze śliwką

Składniki:

Żeberka pieczone ze śliwką

 

  • Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 200 g śliwek suszonych
  • sól
  • Składniki na marynatę:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka chili Cayenne

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone ze śliwką

I

Żeberka pieczone ze śliwką
Przygotowanie mięsa, żeberka myjemy, osuszamy, kroimy i marynujemy w przygotowanej marynacie.

1. Żeberka myję, osuszam, kroję w paski, doprawiam solą.
2. Wszystkie składniki na marynatę przekładam do miski, czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Dokładnie mieszam i nacieram marynatą każdy kawałek mięsa.

II

Żeberka pieczone ze śliwką
układanie mięsa oraz śliwek w naczyniu i pieczenie.

3. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, na mięsie układam śliwki suszone i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.

III

4. Danie gotowe.
5. Smacznego.